dinsdag 27 december 2011

3D Ontwerp sketchup

Na enkele avonden tekenen in Google Sketchup ben ik eindelijk tevreden om mijn 1ste 3D ontwerp te tonen. De straat heb ik er gisteren snel bijgetekend. Maar het huis zelf heeft al een ongekend detail. Spouwmuren, Daktimmerwerken... En correcte verhouding. Het huis zelf dient wel nog ingekleurd te worden met een grijze gevelsteen en een Amarantkleurig dak.

zondag 18 december 2011

Materiaalkeuze & Planning

De laatste maand is ongelooflijk snel voorbij gevlogen. Na het werk hielden we ons bezig met het contacteren van aannemers en het bezoeken van toonzalen met gevelstenen, dakpannen en andere bouwmaterialen. Onze agenda zat dus overvol en de tijd vloog voorbij. Ook vergeleken we een aantal referentiewoningen en ik moet zeggen, je kijkt op een volledig andere manier naar een huis dan dat je normaal doet. Hieronder een kort overzicht van gekozen materialen en aannemers.


Materialen

Gevelsteen:
Wienerberger Agora Zilvergrijs


In onze ogen veruit een van de mooiste grijze stenen die er zijn. Oogt zeer strak. Zijn grootste concurrent was de Forum Branco Genuanceerd Gesmoord maar deze vonden we iets minder mooi wegens zijn kleurschakeringen.


Tegelpan:
Wienerberger Pottelberg 301 - Amarantkleur

Grijs als gevelsteen is ook maar grijs, de meeste nieuwe woningen combineren dit met een donkere dakpan. Om toch wat meer leven in het uiterlijk te steken kozen we al snel voor een rode kleur. Een iets meer gewaagde keuze maar na het zien van enkele andere woningen die dit ook combineren vinden wij dit persoonlijk zeer mooi :-)


Voorlopige Planning
2011 - Indienen bouwaanvraag, afsluiten lening & uitvoeren grondsondering

EPB & Veiligheidcoordinatie
Fanny Verstraeten (Kaprijke)

Begin 2012
Uitzetten grond met Architect Johan Van Wynsberge (Bassevelde)

2-Apr-2012 tot 15-Jun-2012
Aannemer ruwbouw, metsen van woning, afvoerbuizen...
Werken zullen worden uitgevoerd door Eddy De Smet en Zoon (Sleidinge)

16-Jun-2012 tot 30-Jun-2012
Ramen + Garagepoort
Waarschijnlijk Freddy De Bleecker (Sleidinge)

1-Jul-2012 tot 15-Jul-2012
Daktimmerwerken
Degro Woodconstruct

16-Jul-2012 tot 31-Jul-2012

1-Aug-2012 tot 12-Aug-2012
Dakdekken
Wim Vande Velde (Waarschoot ,Familie)

13-Aug-2012 tot 31-Aug-2012
Elektriciteit + IT
Eigen werk (Stijn Van De Voorde)

1-Sep-2012 tot 16-Sep-2012
Sanitair
Eigen werk (Stijn Van De Voorde)

17-Sep-2012 tot 30-Sep-2012
Ventilatie + centraal stofzuigsysteem
wie?

1-Oct-2012 tot 14-Oct-2012
Plakker
Tom Praet (Sleidinge)

15-Oct-20120 tot 31-Oct-2012
Vloerisolatie + Vloerverwarming
wie?

1-Nov-2012 tot 12-Nov-2012
Chapper
wie?

13-Nov-2012 tot 30-Nov-1012
Tegels + vloer
wie?

1-Dec-2012 tot 16-Dec-2012
Plaatsen Keuken
Adrem Keuken (Eeklo)

17-Dec-2012 tot 31-Dec-2012
Plaatsen inbouwcassette op gas FLAM 100
wie?

Spannend om volgend jaar te zien of onze eerste planning een beetje realiseerbaar zal zijn.

Bij alle open plaatsen waar wie? staat zijn dus alle suggesties meer dan welkom.

woensdag 23 november 2011

Lening

De kogel is door de kerk, de lening is in orde. Na een maand onderhandelen bij de banken zijn we tot volgende conclusie gekomen:

Onze eigen bank ging ons een goed voorstel doen omdat we al jaar en dag klant waren. Natuurlijk komt er dan een glimlach op je gezicht want korting is altijd mooi meegenomen. Het voorstel van 3.90% leek zeker niet onaardig. Dit omdat we uiteraard eerst bij onze eigen bank gaan luisteren zijn en dit vergeleken met mensen die ook gebouwd hebben. Uiteraard werd ons langs alle kanten verteld dat we zeker en vast eens naar een aantal andere banken moesten gaan luisteren ook. Dit hebben we dan ook gedaan.

Een welgemeende danku aan de KBC die ons direct als "niet klant" een voorstel deed van 3.77 %. Waar was onze korting van de bank gebleven waar we jaar en dag klant waren? Ook de schuldsaldo verzekering was 40% goedkoper. Als we de optelsom maakten vielen we praktisch achterover van het verschil. De derde bank waar we gingen luisteren kon niet met de vaste rentevoet spelen, 4% vast te nemen of te laten. Dus dit was minder interessant voor ons.

Na ons voorstel van de KBC zijn we terug naar onze thuisbank gegaan en hebben we ze tegen elkaar uitgespeeld. Natuurlijk kregen we een aanbieding van 0.02% minder dan bij de KBC. Wat het vertrouwen in onze thuisbank alleen maar wegnam ! Dit kat en muisspelletje is doorgegaan tot we aan 3.45% zaten en ik toch wel gewaar werd dat we een beslissing moesten nemen. Beide banken boden hetzelfde maar met de 40% korting op ons schuldsaldo was de knoop snel doorgehakt en heeft de KBC een nieuwe klant er bij.

Zonder bedragen te vernoemen ziet onze aflossingstabel er als volgt uit.

dinsdag 15 november 2011

Aannemer

Een goede aannemer vinden is de eerste stap voor de werkelijke realisatie van ons huis. Aangezien we voor alles goed onze tijd nemen zijn we eigenlijk een beetje te laat begonnen met zoeken naar een aannemer die voor ons prijs / kwaliteit er het beste uitkwam.
Echte paniek was er niet, maar we vreesden er wel voor dat we de start van onze bouw toch wel een half jaar tot een jaar gingen moeten uitstellen. Dit vooral omdat de kleinere aannemers, die goed werk leveren, meestal al tot ver een jaar op voorhand volgeboekt zitten.

Wat we al snel vaststelden is dat er veel tegenstrijdige informatie door de verschillende aannemers verteld wordt. Tegenspreken kunnen ze elkaar alvast goed.
In onze situatie is het meest interessant om voor een aannemer te kiezen die in regie (per uur) wil werken. Aangezien we bereid zijn om ons volledige verlof op te offeren om mee te helpen op de bouw, kunnen we hier alweer een mooie cent besparen.
Niet alleen spreken aannemers elkaar snel tegen ook de prijs varieert sterk. Laten we zeggen dat de prijzen tussen de €30 en €40 per uur en exclusief btw liggen. Voor onze bouw zijn ongeveer 1000 tot 1200 werkuren nodig. Dus de rekensom toont al snel aan dat even stil staan bij de prijs geen kwaad kan.

Na alle opties af te wegen hebben we ons contract ondertekend bij Eddy De Smet uit Sleidinge. Hijzelf zit al 40 jaar in het vak en werkt samen met zijn zoon. Wij mogen in regie meehelpen en laat ons zeggen dat hij een zeer scherpe prijs heeft :-).

zaterdag 22 oktober 2011

Keuken kiezen

Ik weet het, we hebben nog geen huis maar wel al een keuken gekozen. Op de BIS-Beurs in flanders expo (Gent) krioelde het van keukenstanden. Goedkope en dure uiteraard. Zo hadden we direct al enkele afspraken kunnen vastleggen bij Ixina(Wetteren), Adrem keukens (Eeklo). Bij de echt dure standen bleef het echter bij kijken. Ondertussen (periode na de BIS-Beurs) worden op studio brussel ontelbare reclamespotjes over keukenbouwers afgespeeld (Zelbouwmarkt, Krëfel, Dovy, Ixina, Eggo...) Vrienden van ons hadden een keuken van Eggo laten plaatsen die er wel mooi uit zag dus ik dacht laten we via de website een emailtje sturen om bij hen ook eens een keuken te laten tekenen. Tot op heden hebben wij hier geen reactie op gekregen. Ixina nam ruim de tijd om de keuken te ontwerpen. In hun ruime toonzaal kwamen we al snel tot de gewenste materiaalkeuze en de verkoper kon goed overweg met het tekenprogramma om een mooie keuken naar onze wensen te ontwerpen. Na 2 uur overleg waren we er ongeveer min of meer uit. Aangezien wij ons niet ingehouden hadden qua toestellen en materialen hielden we ons hart vast voor de prijs. We kunnen jullie bevestigen dat de prijs inclusief korting en plaatsing reuze goed meeviel bij Ixina keukens. De kans was dan ook zeer groot dat we deze keuken zouden nemen. Nu hadden we vandaag nog een afspraak bij Adrem keukens waarvan we wisten dat de prijzen hoger gingen liggen. We hadden ons ook voorgenomen om eerst en vooral daar ook ons goesting te gaan kiezen met in ons achterhoofd dat er een serieus prijsverschil ging zijn op het einde van de rit. Eenmaal aangekomen bij Adrem keukens en in hun toonzaal de verschillende modellen aan het bewonderen waren, viel al snel op dat de degelijkheid van de keukens een stuk hoger ligt dan bij Ixina. Maar ja dat heeft alles te maken met prijs / kwaliteit. Al snel begonnen we in regie met de zaakvoerder / verkoper een keuken te ontwerpen. Ook hier kwamen we tot een strakke mooie keuken die we wel graag in ons huisje zouden willen hebben. Met een klein hartje luisterden we terug naar de prijs welke een pak hoger was dan bij Ixina. Nu moest het lukken dat wij 1 van de 2 keukens gekozen hadden waar de zaakvoerder ook mee op de beurs stond. Om die reden kregen we hier ook nog een fixe korting bovenop de standaard kortingen. De keuken was nog steeds een klein stukje duurder dan bij Ixina maar met onze Novy kwaliteitsdampkap, hooglans laminaatkasten waar geen vingers op achterblijven en degelijkheid naar afwerking was de keuze dus snel gemaakt. We hebben vandaag ons handtekening geplaatst voor onze keuken omdat de BIS-Beurs aanbieding op zijn einde liep. Zeer tevreden gingen we dus ook naar huis. Nu nog afwachten tot ze geplaatst is. Dus als je bouwplannen hebt ga zeker naar zoveel mogelijk beurzen, daar er altijd extra kortingen uit de bus vallen (niet alleen voor keukens)!

Lening

De lening is uiteraard iets waar de meeste mensen veel aandacht aan besteden. Vaste / variabele rentevoeten, banken vergelijken, immothekers bezoeken om dan toch maar de beste lening te vinden voor het huis te financieren. Ongeveer 1.5 jaar geleden zijn Ann-Sophie en ik al naar een immotheker te Gent geweest om eens te gaan luisteren waaraan we ons kunnen verwachten. Aangezien Ann-Sophie op dat moment nog niet werkzaam was kon de immotheker zich enkel en alleen baseren op mijn loon. Tot mijn verbazing vertelde hij dat dit geen enkel probleem was om als alleenstaande een lening voor een volledige nieuwbouw af te sluiten. Hij had zelfs enkele concrete voorstellen uitgewerkt. Nu elke persoon die met zo een lening akkoord zou gaan is de komende 40 jaar bezig met enkel afbetalen en mag zijn/haar sociaal leven wel langs de kant schuiven. Eerlijk gezegd was het een beetje ongepast wat de immotheker durfde voor te stellen. Ik baseer deze stelling op een alleenstaande persoon met een klein spaarpotje en een hedendaags loon.

Een goede maand geleden, nu de architect bezig is met een gedetailleerde raming van alle kosten te maken, zijn we dan ook concreet met onze bouwplannen naar de banken getrokken. Het geluk staat momenteel aan onze kant want de rente voor een lening staat op moment van schrijven zeer gunstig. Met onze 2 lonen zijn enkele mooie voorstellen uit de bus gekomen. Nu is het aan ons dus om de knoop door te hakken. Hiervoor geven je jullie graag nog enkele tips mee waar je rekening kan mee houden:

1) Vaste of Variabele rentevoet?
Aangezien de zeer gunstige rentevoet is het dus aangewezen voor ons om voor een vaste rentevoet te kiezen.

2) Fiscaal voordeel
Sinds 2005 is de wetgeving voor een hypothecaire lening voor de enige eigen woning veranderd. Zo kan je als koppel maar liefst 5600 EUR per jaar inbrengen waarvan je ongeveer 50% van de belastingen terug krijgt. Omdat dit fiscaal voordeel zo marginaal hoog is moet je zot zijn (ook al heb je het kapitaal) om geen lening af te sluiten. Samen met de inflatie van het geld kan je in ons geval zo een 30 000 EUR van de fiscus cadeau krijgen (over een looptijd van 20j). Stel dat je al het volledige kapitaal ter beschikking hebt kan je beter de rest van je geld in een veilige tak21 belegging steken en met deze rente een deel van de lening bij de bank terugbetalen. Indien je nog geen kapitaal tot jouw beschikking hebt, zal je sowieso van dit voordeel genieten daar het te lenen bedrag een pak hoger zal liggen. Welk bedrag je best leent kan je perfect berekenen op de website http://www.hoeveelkostmijnhuis.be.

3) Rentevoeten vergelijken.
Uiteraard zal de bank jou een goed voorstel geven en voor jou al ergens een korting toekennen. Het is zeer interessant om eens te kijken aan welke rentevoet andere mensen een lening kunnen krijgen. Er bestaat hier ook een website voor http://www.rodv.be/. Op deze website posten geregistreerde gebruikers de tarieven die zij van de banken krijgen. Afhankelijk van hun quotiteit (percentage van eigen inbreng t.o.v. het te lenen bedrag) en de termijn krijg je hier een overzicht van verschillende rentevoeten. Dit kan je bv gebruiken bij de bank om jouw rentevoet nog een paar tienden van een percent naar beneden te krijgen. Uiteraard is dit maar een indicatie maar sluit zeker geen lening af zonder eens bij een andere bank te gaan luisteren.

Architect

Tijdens ons boerenavontuurtje met de patatten hebben we ruimschoots de tijd genomen om een architect te zoeken. We bezochten zowel architecten met veel en weinig werkervaring. Diversiteit vonden we ook terug toen we spraken over het type woning die we wensten. Sommigen kwamen onmiddellijk met een concreet voorstel op de proppen waarbij anderen eerst hun manier van werken in de kijker gezet hebben. Uiteindelijk viel onze keuze op een architect met veel werkervaring, die het totaalpakket van de taken zal uitvoeren. Een van de voornaamste redenen was dat hij ons de keuzevrijheid gaf om zelf mee te helpen op de werf. Dit is iets wat wij zeker willen doen om de kosten te drukken. Zo zal hij een gedetailleerde meetstaat opstellen waar elk onderdeeltje in werkuren zal beschreven worden. Zo hebben wij een zeer duidelijke indicatie waar en hoeveel geld we gaan besparen op dingen die we zelf gaan doen. Om een voorbeeldje te geven zullen we een metser zoeken die onze bijdrage wil verrekenen als loondienst. Om even terug te komen op de keuze van architect: Wat we vastgesteld hebben is dat voor ons type woning er tussen de verschillende architecten een groot prijsverschil zat. Dan nog maar te zwijgen over de percentjes die ze op materialen in hun zak zullen steken. Uiteraard willen we ze ook niet allemaal over dezelfde kam scheren. Maar wees toch op uw hoede wanneer je bij een architect bent die een beperkte keuzevrijheid geeft van materialen.

Patattenveld

Aangezien we niet direct met concrete bouwplannen gingen starten kwam al snel het idee van mijn ouders en een nonkel om het braakliggend terrein te gebruiken als patattenveld. Dit bracht een aantal voordelen met zich mee voor de grond. Zo kreeg het onkruid geen kans om te verwilderen en blijkbaar zou dit ook ten goede komen voor een mooier grasperkje later. Dat laatste trek ik in twijfel omdat de grond nog serieus ondersteboven gehaald zal worden. Maar het idee is er toch. Uiteraard was de belangrijkste reden de gratis patatjes. Zo hebben we maar liefst 400m² volgezet. Omdat de grond vroeger nog geen dienst gedaan had als landbouwgrond stonden we versteld van de grootte van de patatten. Zo zaten er serieuze frietpatatten tussen. Achteraf bekeken hebben wij en ons familie veel genot gehad van de patatjes, maar er waren ook een aantal zaken waar we niet op gerekend hadden. Een van die zaken was het verleggen van de patatten achteraf. Hieermee bedoel ik dat alle patatten periodiek moeten verlegd worden. Dit om schimmel en het rotten ervan tegen te gaan. Mijn ouders wisten dat dit moest gebeuren maar we hebben dit jammer genoeg te weinig gedaan. Daardoor hebben we toch een aantal zakken met spijt in het hart naar het containerpark moeten voeren. Verder waren de eigen patatjes uitermate geschikt om frieten van de maken (omwille van hun grootte) maar minder geschikt om te koken daar ze niet zo kookvast waren. Om dit een klein beetje te verduidelijken: Je mocht ze zeker niet te lang laten koken of het zou al snel een papje worden. De conclusie is al bij al positief en tot op de dag van vandaag genieten we nog steeds van de patatjes van onze eigen grond.Ook heb ik bijgeleerd dat boeren zeer arbeidsintensief is (vooral als je zelf de grond omploegt.

Hier enkele foto's:




donderdag 4 augustus 2011

Wat vooraf ging...

Hallo,

En welkom op de blog van Stijn & Ann-Sophie.

Via deze weg houden we jullie graag op de hoogte omtrent onze werkzaamheden met de bouw in De Linde te Sleidinge.

Een goed jaar en een half geleden begon het plots te kriebelen voor onze toekomstplannen verder uit te werken. Na een relatie van meer dan 5 gelukkige jaren begonnen we links en rechts uit te kijken naar de verschillende bouwgronden. Zo zagen we verkavelingen langs de kant van de R4 liggen (De lange velden), hoorden we van vrienden dat ze hun eigen stek lieten bouwen in Belzele enz..

Hoe meer we rondkeken hoe meer zin we kregen en uiteraard van het één kwam al heel snel het ander. Voor we het wisten kwam alles in een stroomversnelling waardoor we op 10 augustus 2010 bij de Notaris ons handtekening plaatste voor ons lapje grond.

De GPS locatie van onze grond: 51.121708,3.657079
Grootte: 630m²
Oorsprong: Landbouwgrond
Type woning: Open bebouwing
adres: Zilverlinde 1, 9940 Sleidinge

Hieronder alvast onze allereerste foto's dat we toen getrokken hadden.