zaterdag 22 oktober 2011

Lening

De lening is uiteraard iets waar de meeste mensen veel aandacht aan besteden. Vaste / variabele rentevoeten, banken vergelijken, immothekers bezoeken om dan toch maar de beste lening te vinden voor het huis te financieren. Ongeveer 1.5 jaar geleden zijn Ann-Sophie en ik al naar een immotheker te Gent geweest om eens te gaan luisteren waaraan we ons kunnen verwachten. Aangezien Ann-Sophie op dat moment nog niet werkzaam was kon de immotheker zich enkel en alleen baseren op mijn loon. Tot mijn verbazing vertelde hij dat dit geen enkel probleem was om als alleenstaande een lening voor een volledige nieuwbouw af te sluiten. Hij had zelfs enkele concrete voorstellen uitgewerkt. Nu elke persoon die met zo een lening akkoord zou gaan is de komende 40 jaar bezig met enkel afbetalen en mag zijn/haar sociaal leven wel langs de kant schuiven. Eerlijk gezegd was het een beetje ongepast wat de immotheker durfde voor te stellen. Ik baseer deze stelling op een alleenstaande persoon met een klein spaarpotje en een hedendaags loon.

Een goede maand geleden, nu de architect bezig is met een gedetailleerde raming van alle kosten te maken, zijn we dan ook concreet met onze bouwplannen naar de banken getrokken. Het geluk staat momenteel aan onze kant want de rente voor een lening staat op moment van schrijven zeer gunstig. Met onze 2 lonen zijn enkele mooie voorstellen uit de bus gekomen. Nu is het aan ons dus om de knoop door te hakken. Hiervoor geven je jullie graag nog enkele tips mee waar je rekening kan mee houden:

1) Vaste of Variabele rentevoet?
Aangezien de zeer gunstige rentevoet is het dus aangewezen voor ons om voor een vaste rentevoet te kiezen.

2) Fiscaal voordeel
Sinds 2005 is de wetgeving voor een hypothecaire lening voor de enige eigen woning veranderd. Zo kan je als koppel maar liefst 5600 EUR per jaar inbrengen waarvan je ongeveer 50% van de belastingen terug krijgt. Omdat dit fiscaal voordeel zo marginaal hoog is moet je zot zijn (ook al heb je het kapitaal) om geen lening af te sluiten. Samen met de inflatie van het geld kan je in ons geval zo een 30 000 EUR van de fiscus cadeau krijgen (over een looptijd van 20j). Stel dat je al het volledige kapitaal ter beschikking hebt kan je beter de rest van je geld in een veilige tak21 belegging steken en met deze rente een deel van de lening bij de bank terugbetalen. Indien je nog geen kapitaal tot jouw beschikking hebt, zal je sowieso van dit voordeel genieten daar het te lenen bedrag een pak hoger zal liggen. Welk bedrag je best leent kan je perfect berekenen op de website http://www.hoeveelkostmijnhuis.be.

3) Rentevoeten vergelijken.
Uiteraard zal de bank jou een goed voorstel geven en voor jou al ergens een korting toekennen. Het is zeer interessant om eens te kijken aan welke rentevoet andere mensen een lening kunnen krijgen. Er bestaat hier ook een website voor http://www.rodv.be/. Op deze website posten geregistreerde gebruikers de tarieven die zij van de banken krijgen. Afhankelijk van hun quotiteit (percentage van eigen inbreng t.o.v. het te lenen bedrag) en de termijn krijg je hier een overzicht van verschillende rentevoeten. Dit kan je bv gebruiken bij de bank om jouw rentevoet nog een paar tienden van een percent naar beneden te krijgen. Uiteraard is dit maar een indicatie maar sluit zeker geen lening af zonder eens bij een andere bank te gaan luisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten